NIŠ

Grad Niš je jedan veoma neobičan grad na jugu Srbije. Nalazi se u nišavskoj kotlini, na važnim saobraćajnicama i oduvek je smatran „kapijom Istoka i Zapada“. Niš je jedan od najstarijih gradova na Balkanu, a svoj povoljan geografski položaj duguje tome što se na ovom području ukršta više putnih pravaca. Vrlo često je bio osvajan i razaran, ali je zato danas moderan grad, privredni i univerzitetski centar. Ime je dobio, smatra se, po imenu reke na čijim obalama leži. Južnjački temperament, gostoljubivost i srdačnost je ono što je karakteristično za stanovnike ovog grada. Niš i njegova okolina imaju izuzetne predele koje morate posetiti ukoliko dođete u ovaj kraj.

Bogatstvo ovog grada se ogleda ne samo u prirodnim već i u antropogenim vrednostima. Ljudskom rukom su u ovom gradu nastale izuzetne građevine koje su i danas svedoci burne istorije. Ako već dolazite u Niš, da biste doživeli duh tradicije i upoznali se sa istorijom ovog grada, posetite sledeće:

 Arheološki park Medijana, kulturno dobro od izuzetnog značaja koje potiče iz četvrtog veka naše ere. Sadrži ostatke rimske rezidencije Konstantina Velikog, rimskog cara rođenog u Nišu.

Izvor: Turistička organizacija Niš

 Spomenik na Čegru i Ćele kulu – mesto gde se odigrala Čegarska bitka u kojoj je stradao veliki broj srpskih vojnika na čelu sa vojvodom Stevanom Sinđelićem, ali i veliki broj Turaka. Ćele kula ili kula od lobanja, jedinstven spomenik na ovim prostorima, nastao nakon bitke na Čegru.

 

Izvor: Turistička organizacija Niš

 Niška tvrđava, koja se nalazi na obali reke Nišave, u samom centru grada i najočuvanija je turska vojna građevina. Očuvane su zidine i kapije ali i sledeći objekti unutar same tvrđave: Lapidarijum-zbirka nadgrobih spomenika, Hamam, Antička ulica, Arsenal,  Bali begova džamija, Barutane, Spomenik knezu Milanu Obrenoviću, Zgrada zatvora i Zgrada istorijskog arhiva.

Izvor: niscaffe.com

Ali, priča se ovde ne završava. Nemoguće je posetiti grad Niš a ne svratiti bar u neku od čuvenih gradskih kafana i uživati u specijalitetima ovog kraja. Ne propustite priliku da osetite duh ovog kraja i probajte sledeća jela: burek, pihtije, paprike u pavlaci, suve paprike punjene sirom, teleće repove i teleću glavu, jagnjeće sarmice, nišku kavurmu, pohovani mozak, škembiće, crevca, belmuž, prženiju, suve paprike punjene pasuljem, sarmice od vinovog lista, praseće, jagnjeće i teleće pečenje i naravno čuveni roštilj. 


Translate »